Стоян Радев

Стоян Радев е български актьор и театрален режисьор.

Стоян Радев е роден на 21 юли 1969 г. във Варна. В периода 1994 – 1998 г. следва в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ специалност актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Богдан Сърчаджиев и професор Пламен Марков. През 1998 г. е първата му изява в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. Играе на сцената на Театър 199 в постановката „Пухеният“ от Мартин Макдона, реж. Явор Гърдев.

Освен многото си роли в театъра, участва и в телевизионни сериали като „Дървото на живота“, „Недадените“, „Седем часа разлика“, „Под прикритие“ и др. Изявява се и като режисьор с постановките „Домът на Бернарда Алба“, „Горчивите сълзи на Петра Фон Кант“, „Паметта на водата“, „Свекърва“, Криворазбраната цивилизация“ и др. Ръководител е на варненската школа по актьорско майсторство Студио „Театър“ заедно с актрисата Веселина Михалкова.

Носител на наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за главна мъжка роля“: за ролята на (Ричард III) в „Ричард III“ от Уилям Шекспир, режисьор Пламен Марков, Театрално-музикален продуцентски център – Варна.

Translate »