Борис Панкин

Режисьор с 35 годишна професионална практика, над 90 постановки. Специализации в Рим, Берлин, Ню Йорк. Работил в Канада като режисьор и сценичен мениджър. Преподавателска му дейност започва през 1998 като асистент по актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ “Кр. Сарафов”. Преподава в Нов Български Университет, Театрален Колеж “Любен Гройс”.

От 2007 и в момента е Артистичен директор и ръководител на Програмите за Мюзикъл и Английска драма на Американския Колеж в София, където с учениците от Колежа (8-12 клас) е реализирал мюзикълите: “Chicago”, “Hairspray”, “Spring Awakening”, “Hair”, “High School Musical”, “Rent”, “Fame”, “Guys and Dolls”, “Singin’ in the Rain”, “Les Miserables” и пиеси на Шекспир, Питър Шафър, Тенеси Уилямс и други.

Сред постановките му на професионална сцена са мюзикълите “Коса”, ”Ах, този джаз!”, “Човекът от Ла Манча”, “Опера за три гроша”, “Да пееш под дъжда” “Оркестър без име”, “Кабаре”, “Чикаго”, “Чаплин”, както и пиесите “Сако от велур”, “Рейс”, “Балтиморски валс”, “Операцията”, “Да, господин Премиер!” и много други.

Преводач на мюзикълите: “Коса”, ”Ах, този джаз!”, “Човекът от Ла Манча”, и заедно с Даня Доганова на “Да пееш под дъжда”, “Кабаре”, “Чикаго”, “Чаплин” и пиесите: “Тишина, моля!” от Майкъл Фрейн, “Майстора и Маргарита” от Михаил Булгаков,  заедно с Даня Доганова – “Да, господин Премиер!” от Сър Антъни Джей и Джонатан Лин.

През 2015 завършва Майсторския клас по кинорежисура на проф. Георги Дюлгеров в Нов Български Университет. От август 2017 година е е член на Broadway Teaching Group – професионалната асоциация на преподавателите по мюзикъл в училищата и колежите в САЩ._

Translate »