ДИСЦИПЛИНИ
СТ.ПРЕП.ЙОСИФ ГЕРДЖИКОВ

СТ.ПРЕП.ЙОСИФ ГЕРДЖИКОВ

Музикално обучение

Йосиф Герджиков е един от най-пристрастените и изявени интерпретатори на бароковата музика у нас.

Освен диригент, осъществил премиерни за България изпълнения на мащабни кантатно-ораториални творби, той е прекрасен солист, талантлив педагог.


Йосиф Герджиков основава „Хенделово общество” в България през 1991 година, паралелно с което започва и педагогическата му дейност; той е един от вокалните педагози на театралния колеж „Любен Гройс”. От тогава датира и неговата успешна преподавателска дейност в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, основно с класовете на проф. Крикор Азарян, но също и експерименталния клас на Иван Добчев и Маргарита Младенова, класове на проф. Елена Баева и проф. Димитрина Гюрова. Неговата вокална система е основана на италианската традиция, но е адаптирана за студентите актьорско майсторство в традицията на театрализираната песен и разнообразни музикални стилистики. Осем години по-късно е поканен за ръководител на вокалната формация „Юлангело”, с която музицира в цял свят и има звукозаписна дейност с поредица компактдискове. През 1997г., основава камерен хор ‘Български гласове’. С него прави значителен брой турнета из Европа, Гърция, Холандия, Франция, Белгия,Австрия и Швейцария. Присъствието на Йосиф Герджиков в музикалния живот е свързано и със значими за България премиери: концертно изпълнение на операта „Царицата на феите” от Хенри Пърсел (1998), Stravaganza dei Medici (2006) и Баховия Йоханес пасион (2011), предшествано от четири последователни изпълнения на Матеус пасион в периода 2007-2010 година. Организира различни минифестивали в България, вплитайки музиката като теза на изкуството: ‘От Гръцката Античност до Европейския Ренесанс’. За първи път в Русе с театралния ансамбъл FAMA и солисти от ОФД, Русе, той представя антични образци от пети век преди новата ера до наши дни.


Гастролира с църковна хорова музика у нас и в чужбина, като участва на престижни музикални фестивали. Печели златен приз на фестивала в Eastedfod South Africa (ЮАР). От 1988 година разработва музикални програми на тема Античност и Ренесанс в различни професионални учебно-театрални институти в България. Йосиф Герджиков е и композитор на театрална музика: „Двубой” от Иван Вазов, „Тил Ойленшпигел”, по либрето на Вероник Стеено и реализира множество театрализирани концерти с ренесансова музика и театрални образци.